فرزندان کوچک و دلبند شما تا سن خاصی دارای دندان های شیری هستند که بعد از ریزش آن ها دندان های دائمی جوانه خواهند زد. اما موقت بودن دندان های شیری کودکان به این معنی نیست که آن ها نیاز به مراقبت یا مراجعه به مطب دندانپرشکی اطفال ندارند . رسیدگی به بهداشت دهان و دندان کودکان یک سرمایه گذاری ارزشمند برای آینده آن ها است. هرچه دندان های کودکان در سنین پایین بیشتر تحت مراقبت باشند و مراجعه به کلینیک دندانپزشکی نیز منظم باشد در آینده کودکان از سلامتی بالایی برخوردار خواهند بود
دندانپزشکی اطفال چیست ؟
دندانپزشکی کودکان شاخه ای از دندانپزشکی است که به ارائه مراقبت های بهداشتی و درمانی با تاکید بر مساله پیشگیری و درمانی کودکان از بدو تولد تا بزرگسالی و به ویژه برای افراد دارای نیازهای ویژه میپردازد. اقدامات انجام شده در این رشته توسط متخصص دندانپزشک اطفال یا متخصص دندانپزش کودکان شامل مدیریت مشکلات جسمی مربوط به ناتوانی های پزشکی، رفتاری ، جسمی و مسائل در ارتباط با رشد دهان، دندان و صورت کودکان نیز می شود .
چرا مراقبت اولیه از دندان کودکان مساله بسیار مهمی است ؟
نحوه رویش، مراقبت و ریزش دندان های شیری به طور مستقیم روی روند جوانه زدن و رویش دندان های دائمی فرزدندتان تاثیر میگذارد. چنانچه مشکلی برای دندان های شیری کودک ایجاد شود قطعا در آینده کودکتان با مشکلات دندانپزشکی بزرگی دست و پنجه نرم خواهد کرد که برطرف کردن آن ها مستلزم صرف هزینه بالا و وقت گرانبهایش خواهد بود. برای همین لازم است در همان آغاز کودکی و حتی شیرخوارگی کودک را به نزد یک متخصص دندانپزشک اطفال برد تا تمامی مشکلات موجود و پیش رو تویط او تشخیص داده شده و درمان شود.
ترمیم دندان شیری با روکش تاج دندان :
تاج روکشی است به شکل خود دندان که روی دندان چسبانده می شود تا هم ظاهر دندان اصلی را داشته باشد و هم وظیفه آن را انجام دهد. دندانپزشک فقط زمانی نصب روکش تاج را برای اطفال توصیه می کند که دندان شیری آن ها بیش از حد خراب شده باشد، شکسته باشد یا درست رشد نکرده باشد.
ترمیم دندان شیری: اگر دندان های کرمخورده کودکتان را ترمیم کنید، باعث می شود دندان های اصلیشان هم درست و سالم دربیایند. در غیر این صورت، دندان های اصلی کج یا ناصاف می شوند و کودک مجبور است بعدا آن ها را ارتودنسی کند
فلورایدتراپی برای کودکان، خوب یا بد ؟
تاثیر فلوراید بهعنوان یک ماده پیشگیریکننده از پوسیدگی دندان به اثبات رسیده است. شاید بزرگترین کمک به بهبود سلامت دندانی کودکان سرتاسر دنیا کشف و کاربرد فلوراید بهعنوان یک اقدام پیشگیری از پوسیدگی باشد. فلوراید یک ماده معدنی است که در طبیعت و در بسیاری از مواد غذایی مانند چای، آب، غذاهای دریایی، انواع سبزی و… وجود دارد. این ماده در ساختار برخی بافتهای بدن انسان مانند استخوانها و دندانها تجمع مییابد.
آیا فلورایدتراپی برای همه کودکان ضروری است ؟
بله، کاربرد موضعی فلوراید در مطب دندانپزشکی برای تمامی کودکان و نوجوانان پیشنهاد میشود حتی اگر کودکی پوسیدگی دندان نداشته باشد، فلوراید موضعی بهعنوان وسیلهای برای افزایش مقدار فلوراید مینای دندان تازه رویش یافته و افزایش مقاومت این دندانها در برابر پوسیدگی توصیه میشود.
آیا فلوراید موجود در خمیردندان کافی است ؟
خمیردندانها حاوی مقادیری از فلوراید هستند، ولی این فلوراید بهتنهایی برای پیشگیری از پوسیدگی دندانهای کودک کافی نیست و بهتر است دندانپزشک برحسب وضعیت کودک فلورایدتراپی را انجام دهد.
تأثیر والدین بر دندانپزشکی کودکان
تأثیر والدین روی رفتار کودکان در مطب دندانپزشکی به روشهای مختلفی قابل اجراست. نگرش مثبت به بهداشت دندان و دهان ترس از دندانپزشکی را از بین میبرد. مراقبتهای پیشگیری کننده زودهنگام سبب ابتلای کمتر به بیماری های دندانی میشود، نیازهای درمانی در این زمینه را کمتر کرده و سبب کاهش تجربه بد دهانی و دندانی میشود. تأثیر والدین روی رفتار کودکان در مطب دندانپزشکی به روشهای مختلفی قابل اجراست. نگرش مثبت به بهداشت دندان و دهان ترس از دندانپزشکی را از بین میبرد. مراقبتهای پیشگیری کننده زودهنگام سبب ابتلای کمتر به بیماری های دندانی میشود، نیازهای درمانی در این زمینه را کمتر کرده و سبب کاهش تجربه بد دهانی و دندانی میشود.
رفتار تیم دندانپزشکی :
رفتار متخصص دندانپزشکی کودک و پرسنل دندانپزشکی اولین قدم برای هدایت و کنترل ترس و اضطراب کودک است. نگرش متخصص دندانپزشک اطفال، زبان بدن و مهارتهای ارتباطی وی برای ایجاد یک جلسه درمانی شاد و راحت برای کودک و والدین او نقش فوق العاده موثری دارد. رفتار منشی، دستیاران و خود پزشک به کاهش اضطراب و تشویق به همکاری کودک کمک میکند و باید شامل رفتار توام با حوصله و مهربانی، پاسخ دادن به سوالات کودک در سطح فهم او و برقراری ارتباط عاطفی و لمسی در صورت نیاز باشد.
عصبکشی دندان، یکی از رایج ترین فرایندهای درمان عصب بین کودکان است. وقتی پوسیدگی دندان شیری به حدی عمیق شود که به عصب برسد، کودک نیاز به عصبکشی پیدا می کند. در این فرایند قسمت آسیب دیده عصب را خارج می کنند و روی سطح باقی مانده را با مواد دارویی دیگر پر می کنند.
هدف از عصب کشی دندان شیری کودک :
هدف از عصبکشی دندان کودکان این است که یکپارچگی و سلامت دندان کودک را حفظ کنیم و همچنین بافت لثه کناری آن دندان را سالم نگه داریم. برای جلوگیری از عفونت دندان کودک و اطمینان از سلامت دندان های اصلی او، این کار بسیار حیاتی است.بعد از اینکه دندان بچه را عصبکشی کردیم، بهترین و ماندگارترین ماده ترمیمی که می توانیم روی آن قرار دهیم، تاج است.
عصب کشی دندان شیری چگونه است ؟
به خارج کردن حفره پالپ ملتهب از دندان کودک (به کمک جراحی)، پالپوتومی می گوییم. این التهاب پالپ، معمولا به خاطر پوسیدگی، خرابی یا آسیب دندان اتفاق میافتد. برای جلوگیری یا درمان آبسه دندان یا عفونت دندان، باید باکتری ها را از حفره پالپ خارج کنیم ؛ به این کار «عصبکشی دندان کودکان» می گویند. از آنجایی که دندان کودکان به محکمی دندان بزرگ تر ها نیست و عصب دندان آن ها به بیرون دهان نزدیک تر است، کودکان نسبت به درد دندان حساس ترند و بیشتر در معرض پوسیدگی قرار دارند.
افراد معمولا درمورد مدت زمان عمل عصبکشی از ما سوال می پرسند. این فرایند اغلب طی دو جلسه درمانی نود دقیقهای انجام می شود.
مضرات عصبکشی دندان شیری کودکان
مایع تمیزکنندهای که برای پاک کردن ریشه دندان از آن استفاده می کنند، ممکن است وارد بافت های کناری شده و باعث تورم، کبودی یا ایجاد عفونت شود . همچنین نوک ابزار دندانپزشکی ممکن است در ریشه دندان کودک گیر کند. یکی دیگر از معایب عصبکشی این است که احتمال دارد طی این عمل، چرکراهی بین عصب دندان و سینوس ایجاد شده و در قسمتی از بافت شکافی غیرعادی به وجود بیاید. به علاوه، احتمال دارد پزشک نتواند بافت آسیبدیده را بهصورت کامل خارج کند یا اینکه ریشه کاملا پر نشود یا بافت خوب جوش نخورد. در این صورت جرم ها وارد دندان کودک شده و باعث ایجاد عفونت می شوند. درنتیجه کودک باید دوباره عصبکشی کند یا دندانش را بِکشد.